Deze activiteiten in Jasper National Park wil je niet missen

30 maart 2022

In 1907 werd Jasper National Park opgericht. Dit natuurgebied – met een oppervlakte van 11.000 km2 – staat bekend om de kristalheldere meren en de adembenemende bergen. Ook kun je verschillende diersoorten tegenkomen zoals elanden en bruine beren. Er zijn veel manieren om Jasper te verkennen en van de natuur te genieten. We zetten onze favoriete activiteiten voor je op een rij, dus lees snel verder. 

Wandelen

Een van de populairste manieren om Jasper National Park te ontdekken is te voet. Ontdek tijdens een dagwandeling of een van de meerdaagse hikes alles wat het park te bieden heeft. De vele wandelpaden zijn goed onderhouden. Daarnaast zijn er routes van ieder niveau en kun je zowel met of zonder een gids op avontuur gaan in het park. De Pyramid Overlook Loop en de Malign Canyon Halfday Hike zijn aanraders als je een dagwandeling wilt maken. Wil je langer op pad en overnachten in de prachtige natuur, dan zijn de meerdaagse hikes Skyline Trail en Backpacking 101 routes die je niet mag missen. Daarbij is Backpacking 101 gericht op beginners, dus ook als je geen ervaring hebt met lange hikes kun je in Jasper National Park terecht.

Hiken in Opal Hills | © Tourism Jasper

Jasper Skytram

Als je liever de hoogte opzoekt, dan is de Jasper Skytram de perfecte activiteit voor jou. De Jasper Skytram is een kabelbaan die je binnen 7 minuten naar het Upper Station brengt. Dit station ligt op maar liefst 2200 meter hoogte. Tijdens de klim naar boven vertelt een gids je alles over dit bijzondere vervoersmiddel en de natuur die je ziet vanaf deze hoge berg. Vanaf de berg heb je vrij uitzicht over Jasper National Park en het pittoreske stadje Jasper waarnaar het nationale park vernoemd is. Daarnaast is de Skytram het startpunt van verschillende hikes. Als je niet kunt wachten en alvast een voorproefje wilt van de prachtige uitzichten, dan kun je een kijkje nemen op de verschillende webcams.

Jasper Skytram | © Tourism Jasper

Activiteiten in de bergen

Jasper National Park is het grootste nationale park in het Canadese deel van de Rocky Mountains. Het zal je dus niet verbazen dat je veel activiteiten in de bergen kunt doen. Een populaire activiteit is rotsklimmen, deze klimsport kan vrijwel de hele zomer worden beoefend. In Jasper National Park worden verschillende cursussen aangeboden waarbij je de kneepjes van deze avontuurlijke sport leert. Een andere toffe belevenis is bergbeklimmen. Je kan deze sport beoefenen op Mount Athabasca, Mount Andromeda, Boundary Peak, Mount Edith Cavell en Mount Pevril. Ons advies is om dit altijd onder begeleiding van een privégids te doen. Canyoning is een leuke derde activiteit, bij deze sport leg je een route af door een diepe kloof. Je klautert over rotsen en loopt door rivieren en komt langs unieke plekken die alleen via canyoning te bezoeken zijn.

Canyoning in de Rocky Mountains

Canyoning in de Rocky Mountains | © Tourism Jasper

Maligne lake cruise

Het Maligne Lake is misschien wel een van de mooiste meren van Canada. Het kristalheldere water en de hoge bergen rondom het meer zorgen voor een sprookjesachtig plaatje. Een boottocht is de perfecte manier om de meren te ontdekken. Er zijn twee varianten, de Classic Cruise duurt 1,5 uur en heeft een afstand van 14 km over het helderblauwe meer. Je maakt onderweg een stop op het magische Spirit Island. Onderweg vertelt een enthousiaste gids alles wat je wilt weten over de flora, fauna en de omgeving. De Premium Cruise duurt 2 uur en biedt naast de faciliteiten van de Classic Cruise een ontmoeting met een bewoner van Spirit Island en twee extra tussenstops op het meer. Een boottocht is de perfecte manier om Jasper National Park vanuit een heel ander perspectief te beleven.

Spirit Island | © Mike Seehagel

Glacier Ice Walk

The Athabasca Glacier is een uitloper van de enorme Columbia-gletsjer. De gletsjer van Athabasca is ongeveer 6 kilometer lang en 90 tot 300 meter breed. In de afgelopen eeuw is de massa van de gletsjer gehalveerd. De beste manier om de Athabasca-gletsjer te ontdekken is met een dagwandeling. De dag begint met een rit over de Icefields Parkway. Aangekomen bij de Columbia-gletsjer geeft een instructeur duidelijke uitleg en krijg je de benodigde veiligheidsuitrusting. De wandeling over ijs en sneeuw en het bezoek van sneeuwgrotten zijn ervaringen die je nooit zult vergeten. Deze dagwandeling vindt altijd plaats met een ervaren gids om de veiligheid te bewaken en is alleen mogelijk in groepen, dus naast avontuurlijk is deze tocht ook erg gezellig.

Athabasca-gletsjer | © Don Henson

Goed om te weten

Om Jasper National Park te bezoeken heb je een toegangsbewijs nodig. Deze is bij de ingangen van het park te koop en online te bestellen.

Ben je benieuwd wat er nog meer te beleven is in Jasper National Park? Op de Over Jasper pagina vind je meer informatie.

 

Ook interessant