Praktische informatie

Hoe kom je vanuit Nederland in Edmonton? Wat moet je weten over reizen naar Canada? Hoe zit het met fooien in restaurants? En rijden ze nu links of rechts? Op deze pagina vind je alle praktische tips voor je vakantie naar Edmonton en Jasper.

Vervoer en rondreizen in Canada

De makkelijkste manier om in Canada rond te reizen is met een huurauto of camper. Meer informatie hierover vind je op de pagina over Vervoer en Rondreizen in Canada. Daar vind je ook informatie over verkeersregels.

Paspoort + visum

Voor reizen naar Canada dien je een paspoort te hebben dat nog minstens 1 dag na vertrek uit Canada geldig is. Ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig en het is niet meer toegestaan om bijgeschreven te staan in het paspoort van de ouders. Een id-kaart of rijbewijs is geen geldig reisdocument. Voor reizen naar Canada is het verplicht om een eTA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Hoewel je jouw visum binnen enkele minuten in jouw e-mail kunt ontvangen, raden we je aan om dit uiterlijk een week voor vertrek aan te vragen. Een eTA kost $7 / €4,50. Let op: met de situatie rondom COVID-19 gelden eventueel andere regels voor het aanvragen van een eTA.

↠ Meer informatie over en het aanvragen van een eTA

Valuta

De lokale munteenheid is de Canadese Dollar ($). Voor €1 krijg je ongeveer $1,55 en voor $1 krijg je €0,64. In Canada zijn pinautomaten op veel plekken te vinden en betalen met een creditcard is hier geen enkel probleem.

Fooi in restaurants      

Het is in Canada gebruikelijk om fooi te geven in restaurants. Meestal ligt het percentage voor fooi rond de 15%. Als de service minder is, ligt het percentage fooi dat je geeft lager. Het is in Canada niet gebruikelijk om geen fooi te geven.

Taal

Canada is tweetalig, Engels en Frans, maar in de provincie Alberta – waarin Edmonton en Jasper National Park liggen – is Engels de voertaal. Wil je mensen in ‘Canadian slang’ aanspreken, oftewel lokale straattaal, dan zijn de volgende woordjes handig om bij de hand te hebben. V.l.n.r. Nederlands – Engels – Canadees

WC – toilet/bathroom – washroom
1 Dollar –  One Dollar – Loonie
2 Dollar – Two Dollars – Toonie
Muts – beanie – tuque
Een Canadees – A Canadian – A Canuck
Servet – paper napkin – serviette
Kraan – faucet – tap

Wil je echt Canadees overkomen, zeg dan om de haverklap ‘eh’ aan het einde van je zin

Elektriciteit

Het elektriciteitsnet in Canada werkt op 110 Volt. Dit betekent dat je stekkers met platte polen nodig hebt om er gebruik van te kunnen maken.

Nationale feestdagen

Canada kent naast de algemene feestdagen, zoals Oud en Nieuw en Kerstmis – ook nationale feestdagen. De belangrijkste nationale feestdagen in Canada zijn:

11 november 2022 – Remembrance Day

10 oktober 2022 – Thanksgiving

23 mei 2023 – Victoria Day

1 juli 2023 – Canada Day

Naast deze officiële feestdagen zijn er in Edmonton ook veel leuke winterfestivals. Deze zijn zeker ook de moeite waard om te bezoeken.

Geografie & klimaat

Geografische ligging

Alberta is een provincie in het zuidwesten van Canada en ligt tussen provincies British Columbia, Northwest Territories, Saskatchewan en de Amerikaanse staat Montana. De hoofdstad is Edmonton, dat centraal in de provincie ligt. Jasper National Park ligt op 4 uurtjes rijden van de stad, in het uiterste westen van Alberta. De provincie heeft een oppervlakte van 660.000 km2.

Het klimaat in Alberta Canada

Alberta heeft twee klimaten: bergklimaat en landklimaat. Door het landklimaat is de winter erg koud, en de zomer warm. Het bergklimaat betekent dat de temperatuur afhangt van de hoogteligging: hoe hoger, hoe lager de temperatuur.  De koudste maanden zijn januari en februari waarbij de temperaturen flink kunnen zakken tot wel -9. Het grootste voordeel is dat er in de Rockies een hele droge luchtaanvoer is en er weinig wind staat. De Canadese kou is een belevenis op zich, en met goede kleding en voorbereiding is de kou prima te trotseren. Gemiddeld valt er ieder jaar tussen november en april 5 meter sneeuw in de Rocky Mountains. De zomermaanden zijn warmer. Dan kan de temperatuur oplopen tot 22℃. 

Klimaatbeleid

Onze partners hebben oog voor het klimaat en streven er naar om zo duurzaam mogelijk te zijn. Op onze pagina over duurzaamheid en klimaat vind je meer informatie.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is afhankelijk van waar je je bevindt in Canada. In Alberta is het 8 uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd gaat in op de eerste zondag van april, en duurt tot de laatste zondag van oktober. 

Meer over Edmonton en Jasper

Wat je nog meer kunt verwachten van deze bestemmingen

333travel

Wild Western avontuur in de Rockies

Fly Drive, 15 dagen